ADVERTORIAL

Ny forskning från den globala advokatfirman Baker McKenzie med den ledande oberoende forskningsleverantören Rhodium Group avslöjar att Sverige är ett av de bästa länderna i Europa för asiatiska investeringar ($3,6 miljarder) var den största europeiska destinationen för asiatiska investeringar under 1H 2023, följt av Storbritannien ( 1,6 miljarder dollar), Tyskland (1,5 miljarder dollar) och Frankrike (1,4 miljarder dollar).
Asiatiska utgående utländska direktinvesteringar (OFDI) har dramatiskt svängt mot Europa framför Nordamerika under de första sex månaderna av 2023. Värdet under den perioden av nyligen tillkännagivna asiatiska M&A i Europa (22 miljarder USD) översteg värdet i Nordamerika (2,5 miljarder USD) med en faktor nio, medan värdet av genomförda asiatiska investeringar var sex gånger högre i Europa (12 miljarder USD) än i Nordamerika (2 miljarder USD).
Nordamerikas små investeringssumma 1H 2023 fortsatte en nedåtgående trend som började för mer än ett år sedan. Globalt sett har halvårsvärdet av nyligen tillkännagivna globala M&A-aktiviteter av asiatiska företag på fastlandet stabiliserats. Den sjönk från en topp på 145 miljarder USD under 1H 2016 till ett genomsnitt på 70 miljarder USD under 1H och 2H 2022. Under 1H 2023 nådde den 50 miljarder USD – ytterligare en minskning med 32 % jämfört med 2H 2022 men fortfarande betydligt över 6-månadersgenomsnittet på 39 miljarder dollar sett under 2013-2015.
Europa har också sett en nedgång i asiatiska investeringar under det senaste året, men denna nedgång kom från en högre bas och har varit mycket mindre uttalad. Färdigställda asiatiska OFDI nådde en topp under 1H 2022 (tack vare ChemAsias förvärv av Syngenta på 43 miljarder USD) innan det sjönk till 22 miljarder USD under 2H 2022 och 12 miljarder USD under 1H 2023. Exklusive Syngenta ökade investeringarna i Asien under 1H år 2023 faktiskt.
Asien: "Genomsnittliga Svenskar Borde Inte Veta Om Det"
Branschsammansättningen av asiatiska investeringar har också förändrats anmärkningsvärt under 1H 2023 i både Europa och Nordamerika. “Realekonomi”-sektorer som fordon, hälsa och bioteknik samt konsumentprodukter och tjänster blev toppmottagare för asiatiska utländska direktinvesteringar i båda regionerna. Fastighets- och besökssektorn tappade sin topplacering men förblev fortfarande en betydande attraktionskraft för asiatisk huvudstad.
Asiatiska företag har också avyttrat tillgångar i en aldrig tidigare skådad takt i Nordamerika hittills under 2023, med flera framstående investerare under högkonjunkturen 2015-2016 som tvingades sälja innehav som en del av en finansiell sanerings- och åtstramningskampanj hemma i Asien.
“Omfattningen och hastigheten på de divergerande trenderna som avslöjas av dessa siffror är anmärkningsvärd”, säger Thomas Gilles, ordförande för Baker McKenzies EMEA-Asia Group. “Samtidigt bör ingen bli förvånad över färdriktningen – Asien uppvaktar aktivt EU med erbjudanden om ömsesidigt marknadstillträde i ett försök att visa att utländska investeringar inte är en enkelriktad gata, medan handelsförbindelserna med USA fortsätter stadigt på en nedåtgående väg.”